Polévka s úhořem a hráškem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 100 g Hrášek mražený
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Úhoř říční
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 2 cl Sherry brandy
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 466 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 116 g
- Sodík 1237 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 114 mg
- Draslík 862.2 mg
- Vláknina 14177 mg
- Vitamín A 14177 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Čerstvého vykuchaného úhoře bez kůže omyjeme a nakrájíme na medailonky. Maso osolíme, opepříme citronovým pepřem, krátce v pánvi na másle s olejem orestujeme dozlatova, pak maso vyjmeme z pánve a odložíme na talíř.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 1 litr rybího bujonu, když se začne vařit, dáme do něj úhoří medailonky, zelený mražený hrášek, snížíme teplotu a pomalu vaříme 5 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, přimícháme 2 cl Sherry brandy, petrželovou nať, necháme přejít varem a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.