Rybí vývar s fenyklem
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 292 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 102 g
- Sodík 778 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 814.8 mg
- Vláknina 11805.3 mg
- Vitamín A 11805.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
2
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
4
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.