Křepelčí polévka s chilli
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Kuřecí křídla
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Křepelčí prsa
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Avokádo
- 3 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 ks Chilli paprička
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7 dl Voda pitná
- 5 dl Víno portské
- 0.5 dl Víno madeira
- 0.5 dl Rakytníková šťáva
- 1 kg Křepelka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 928 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 127 g
- Sodík 578 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 1462.6 mg
- Vláknina 21667.6 mg
- Vitamín A 21667.6 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 98.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křepelčí omytá prsa pokrájíme na nudličky. Oloupeme cibule a pokrájíme je nadrobno. Chilli papričky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a papričky pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
Omyté avokádo oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na měsíčky.
-
3
V hrnci rozpustíme 20 g másla, zamícháme do něj 0,5 lžičky bílého pepře, přidáme maso, cibuli, chilli papričky, sůl, vše promícháme a krátce podusíme.
-
4
Přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6 minut.
-
5
Přidáme avokádo, promícháme a podáváme.
-
6
Křepelčí studený bujon [29586]:
-
7
Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
-
8
Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
-
9
Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
-
10
Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
11
Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.