Dýňové rizoto s parmezánem
Suroviny
- 75 g Sýr Parmezán
- 500 g Dýně
- 200 g Rýže carnaroli
- 900 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 115 g
- Sodík 1149 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 48 mg
- Draslík 1385.5 mg
- Vláknina 4494.5 mg
- Vitamín A 4494.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme dýni, zbavíme ji semen a nakrájíme na stejně velké kostky. Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce másla a podusíme na něm veškerou zeleninu. Zhruba po 25 minutách vyjmeme 1/3 kostek dýně a odložíme je stranou.
-
3
Zbylou zeleninu rozmačkáme vidličkou, vmícháme rýži a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr s muškátem. Postupně přiléváme horký vývar, za stálého míchání asi 25 minut vaříme. Těsně před dovařením vložíme zbylé kostky dýně.
-
4
Do připraveného rizota vmícháme zbylé máslo, polovinu strouhaného parmezánu a nasekanou petrželku.
-
5
Pokrm na talíři posypeme druhou částí parmezánu.