Plněné cuketové lodičky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Maso mleté - mix
- 100 g Rýže dlouhozrnná
- 10 g Škrob jemný kukuřičný gustin
- 150 g Smetana kyselá
- 150 ml Vývar z hovězích kostí
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 33 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 16.9 mg
- Draslík 317.7 mg
- Vláknina 2354.8 mg
- Vitamín A 2354.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podle návodu uvaříme rýži a necháme ji vychladnout.
-
2
Cukety podélně rozpůlíme, vydlabeme z nich semena a část dužniny. Vzniklé cuketové lodičky ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
-
3
Cibuli jemně nasekáme, z rajčat odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky.
-
4
V pánvi zahřejeme 1 kávovou lžičku másla, opečeme na něm cibuli, přidáme mleté maso a důkladně vše osmahneme.
-
5
Vmícháme rýži a rajčata a vše pikantně osolíme, opepříme a dochutíme nasekaným tymiánem a kořením do perníku. Vzniklou směsí naplníme cuketové lodičky.
-
6
Naplněné cukety krátce opečeme ve zbylém másle, zalijeme horkým vývarema zhruba 25 minut dusíme. Poté cukety vyjmeme z pánve.
-
7
Promícháme kyselou smetanu s kukuřičným škrobem, vlijeme do pánve a přivedeme k varu. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu.