Rajčata s rýžovou nádivkou
Suroviny
- 125 g Rýže carnaroli
- 120 g Sýr Parmezán
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 30 g Oříšky piniové
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 0.25 l Vývar z hovězích kostí
- 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- 8 polévková lžíce Víno bílé
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mascarpone
- 1 polévková lžíce Tuk
- 0.18 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 27 g
- Sodík 854 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 47 mg
- Draslík 1131.7 mg
- Vláknina 7922.3 mg
- Vitamín A 7922.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.3 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vršky omytých a osušených rajčat seřízneme a lžičkou vydlabeme dužninu. Nakrájíme dužninu na kostičky a odložíme stranou.
-
2
Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme.
-
3
V hrnci na rozehřátém másle a sádle osmahneme cibuli a česnek, přidáme rýži a krátce ji opečeme. Postupně přiléváme víno a horký vývar a při mírné teplotě dusíme tak dlouho, dokud se do rýže nevsákne veškerá tekutina. Rýží občas zamícháme.
-
4
Do uvařené rýže vmícháme parmezán a sýr mascarpone. Připravenou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Přiklopíme je odkrojeným vrškem a vložíme ve vymazané formě do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme asi 15 minut.
-
5
V hrnci zahřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek. Přidáme zbylou rýži, kterou krátce propečeme. Vložíme opáchnutý špenát, kostičky rajčat a přiklopené dusíme při střední teplotě asi 5 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.
-
6
Na suché pánvi opražíme piniová semena.
-
7
Rajčata servírujeme se špenátem a posypaná piniovými semeny.