Mornay z tresky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Sýr Parmezán
- 60 g Strouhanka
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 500 g Treska aljašská
- 115 g Sýr Čedar
- 300 ml Mléko polotučné
- 150 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 27 g
- Sodík 973 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 109.1 mg
- Draslík 959.3 mg
- Vláknina 4417.7 mg
- Vitamín A 4417.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.9 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté filety z tresky vložíme do hlubší pánve a zalijeme je vývarem (nebo vodou) a mlékem. Pod pokličkou zvolna pošírujeme 6-8 minut. Potom filety vyjmeme na talíř a necháme na teplém místě. Vývar nevyléváme.
-
2
V kastrolu zpěníme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme vývar z ryby, směs mícháme do zhoustnutí na hladkou omáčku. Přidáme nastrouhaný čedar a mícháme, až se rozpustí. Podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
-
3
Omytý špenát vložíme do kastrolu, přiklopíme pokličkou a podusíme asi 1 minutu. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
4
Podušený špenát vyklopíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na špenát položíme tresku a zalijeme ji sýrovou omáčkou.
-
5
Strouhanku smícháme s nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem. Směsí posypeme omáčku, mísu vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme do zezlátnutí krusty.