Slavnostní francouzká humrová polévka
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Cibule
- 50 g Mrkev kořen
- 500 g Humr
- 5 g Oregano čerstvé
- 250 ml Víno bílé
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Vývar rybí
- 1 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 4 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1705 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 192.9 mg
- Draslík 772.3 mg
- Vláknina 1708 mg
- Vitamín A 1708 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu ořistíme a pokrájíme na větší kousky. Humra usmrtime a omyjeme.
-
2
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vložíme zeleninu, bobkový list a humra a zvolna opékáme, až humr lehce zčervená. Přilijeme koňak a necháme jej zredukovat asi na polovinu, 7 minut vaříme. Potom vše zalijeme vývarem a vínem a dále na mírném ohni vaříme, pak humra vyjmeme a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat. Za pomoci paličky rozevřeme krunýř, odstraníme vnitřnosti a vybereme maso. Krunýř dáme ještě na 10 minut do polévky vyvařit.
-
3
Nakrájíme maso, rozdělíme je na dvě části. Větší část vrátíme do polévky, menší odložíme na ozdobu. Oddělíme žloutek od bílku a rozšleháme jej se smetanou. Polévku rozmixujeme, přecedíme, vlijeme žloutek se smetanou, za stálého míchání asi jednu minutu povaříme, přidáme oregano a servírujeme. Porce zdobíme humřím masem.
-
4
Můžeme podávat s bylinkovými či česnekovými krutony.