Slavnostní francouzká humrová polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cibule
  • 50 g Mrkev kořen
  • 500 g Humr
  • 5 g Oregano čerstvé
  • 250 ml Víno bílé
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Vývar rybí
  • 1 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 4 polévková lžíce Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 353 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 1705 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 192.9 mg
  • Draslík 772.3 mg
  • Vláknina 1708 mg
  • Vitamín A 1708 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninu ořistíme a pokrájíme na větší kousky. Humra usmrtime a omyjeme.

  • 2

    Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vložíme zeleninu, bobkový list a humra a zvolna opékáme, až humr lehce zčervená. Přilijeme koňak a necháme jej zredukovat asi na polovinu, 7 minut vaříme. Potom vše zalijeme vývarem a vínem a dále na mírném ohni vaříme, pak humra vyjmeme a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat. Za pomoci paličky rozevřeme krunýř, odstraníme vnitřnosti a vybereme maso. Krunýř dáme ještě na 10 minut do polévky vyvařit.

  • 3

    Nakrájíme maso, rozdělíme je na dvě části. Větší část vrátíme do polévky, menší odložíme na ozdobu. Oddělíme žloutek od bílku a rozšleháme jej se smetanou. Polévku rozmixujeme, přecedíme, vlijeme žloutek se smetanou, za stálého míchání asi jednu minutu povaříme, přidáme oregano a servírujeme. Porce zdobíme humřím masem.

  • 4

    Můžeme podávat s bylinkovými či česnekovými krutony.

Komentáře k receptu