Špenátový salát se slaninou a sýrovou zálivkou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 60 g Sýr Niva (Rokfór)
- 225 g Žampiony čerstvé
- 225 g Špenát listový čerstvý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Hořčice dijonská
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 275 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 17 g
- Sodík 568 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 28.3 mg
- Draslík 752.2 mg
- Vláknina 4107.8 mg
- Vitamín A 4107.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na rozehřáté pánvi opečeme plátky slaniny za občasného obracení dokřupava. Vyjmeme na papírovou utěrku a po vychladnutí rozdrobíme.
-
2
Očištěné žampiony a jarní cibulku nakrájíme na plátky a spolu s omytým špenátem a rozdrobenou slaninou vsypeme do salátové mísy a promícháme.
-
3
Olej smícháme s vinným octem, hořčicí, nasekanou šalotkou, cukrem, solí, pepřem a rozdrobeným sýrem. Zálivku dobře prošleháme a nalijeme na salát. Znovu dobře promícháme a před podáváním necháme chvíli proležet.