Zvěřinová polévka s bezinkovou šťávou
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 300 g Zaječí maso
- 500 g Kosti srnčí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Hřebíček
- 1 špetka Koriandr čerstvý
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Bezinková šťáva
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Rakytníková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 134 g
- Sodík 502 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 194.3 mg
- Draslík 1598.9 mg
- Vláknina 30184.7 mg
- Vitamín A 30184.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté maso ze zaječího hřbetu pokrájíme na nudličky.
-
2
V pánvi si rozpálíme olej s máslem a maso krátce restujeme, pak ho osolíme, opepříme, přimícháme 3 lžíce rakytníkové šťávy a dusíme pod pokličkou 7-10 minut.
-
3
V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zvěřinového bujonu s 1 dl bezinkové šťávy, pak do něj dáme podušené maso, špetku mletého hřebíčku, špetku zázvoru, koliandr, sůl podle chuti a pomalu vaříme 10 minut.
-
4
Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
-
5
Zvěřinový bujon:
-
6
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
7
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
8
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
9
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
10
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.