Plovoucí ostrovy
Suroviny
- 175 g Cukr krupice
- 450 ml Mléko plnotučné
- 30 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 2 polévková lžíce Kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 15 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 389.7 mg
- Draslík 82.5 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 698.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polovinu mléka zvolna svaříme se smetanou, 2 lžičkami cukru a vydlabaným vanilkovým luskem. Odstavíme z plotny a necháme 30 minut stát, aby se všechny chutě propojily.
-
2
Škrob rozmícháme v troše mléka, vlijeme do vychladlé směsi, promícháme a zlehka povaříme 2 minuty do zhoustnutí.
-
3
V míse prošleháme žloutky a za stálého šlehání vlijeme zhoustlé mléko. Pokud je krém řídký, povaříme jej do zhoustnutí na mírném ohni, aby se nesrazil. Přidáme vanilkovou tresť, vlijeme do misky a na krém položíme kolečko pečicího papíru, který zabrání utvoření škraloupu.
-
4
Zbylé mléko svaříme s 300ml vody a když se směs začne vařit, snížíme příkon tepla na minimum.
-
5
Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Kousky sněhu opatrně lžící vkládáme do horkého mléka a vaříme 1 minutu. Nočky zdvojnásobí svůj objem. Vyjmeme je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, necháme odkapat a vychladnout.
-
6
Vychladlý krém rozdělíme do mističek a navrch posadíme vždy 1-2 pusinky. Dezert posypeme kakaem a podáváme.