Ostrý zvěřinový vývar s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 185 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Celer - nať
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 40 g Petržel - nať
  • 50 g Houby sušené
  • 30 g Zázvor celý
  • 70 g Celer řapíkatý
  • 200 g Petržel kořen
  • 600 g Jelení maso
  • 500 g Kosti srnčí
  • 50 g Bambusové výhonky konzervované
  • 200 g Kaštany jedlé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 0.5 l Víno červené
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 727 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 134 g
  • Sodík 386 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 139.5 mg
  • Draslík 1985.1 mg
  • Vláknina 32701.8 mg
  • Vitamín A 32701.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 118.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené hříbky namočíme do studené vody. Po 30 minutách je scedíme a pokrájíme.

  • 2

    Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na tenké nudličky.

  • 3

    Konzervované bambusové klíčky a jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat.

  • 4

    V hrnci si na rozpuštěném másle postupně podusíme hříbky, přidáme k nim chilli papričku, jedlé pokrájené kaštany, řapíkatý celer a nakonec přimícháme bambusové klíčky. Vše promícháme a dusíme 5-10 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, ochutíme 2 špetkami mletého zázvoru, solí a pomalu vaříme ještě 5-7 minut.

  • 5

    Vývar podáváme posypaný petrželkou kudrnkou.

  • 6

    Zvěřinový bujon [28678]:

  • 7

    Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.

  • 8

    Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.

  • 9

    V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.

  • 10

    Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.

  • 11

    Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.

Komentáře k receptu