Bažant pečený s bylinkami a grapefruitem
Suroviny
- 600 g Bažant obecný
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Cibule
- 3 g Tymián čerstvý
- 5 g Šalvěj čerstvá
- 3 g Estragon
- 3 g Saturejka
- 30 g Máslo čerstvé
- 80 g Grapefruity
- 400 g Brambory vařené
- 15 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 300 ml Víno bílé
- 300 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 763 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 39 g
- Sodík 2323 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 141 mg
- Draslík 931.7 mg
- Vláknina 7976.5 mg
- Vitamín A 7976.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, bylinky posekáme. Použijeme směs bylinek, ale nesmí chybět tymián, šalvěj, estragon a saturejka. Grapefruit oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.
-
2
Pekáč vymažeme máslem, vložíme do něj omytého bažanta, dvě lžíce slaniny vložíme do bažanta, ostatní okolo něj do pekáče, posypeme solí, pepřem, přidáme polovinu plátků grapefruitu, podlijeme vínem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až se víno téměř odpaří a kousky slaniny se smaží v másle, přisypeme cibuli, bylinky, přidáme zbytek grapefruitu, podlijeme vývarem a dopečeme. Bažanta často poléváme vypečeným tukem.
-
3
Bažanta naporcujeme a doplníme vařenými bramborami. Celý pokrm přelijeme šťávou s kousky slaniny a grapefruitu.