Dušená telecí kýta
Suroviny
- 1300 g Telecí kýta
- 400 g Žampiony čerstvé
- 120 g Šalotka
- 30 g Maizena - kukuřičný škrob
- 70 g Máslo čerstvé
- 6 g Pažitka
- 30 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 100 ml Víno bílé
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 50 ml Koňak Armaňak
- 300 ml Vývar telecí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 27 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 199.7 mg
- Draslík 1090 mg
- Vláknina 1436.3 mg
- Vitamín A 1436.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony a šalotku očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso osolíme a opepříme a necháme 15 minut osmahnout ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme šalotku a žampióny, přiklopené dusíme 30 minut. Poté podlijeme vínem, povaříme 10 minut. Přilijeme vývar a smetanu, dusíme dalších 10 minut.
-
2
Koňak smícháme s máslem, škrobem a nasekanou pažitkou. Maso vyjmeme z omáčky a směs z koňaku přilijeme do hrnce. Necháme chvíli povařit, poté k omáčce vrátíme maso a necháme prohřát. Ihned podáváme.