Jehněčí maso po myslivecku
Suroviny
- 600 g Jehněčí kýta
- 100 g Šalotka
- 150 g Žampiony čerstvé
- 25 g Máslo čerstvé
- 15 g Sůl
- 400 g Brambory vařené
- 10 g Petržel - nať
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 ml Olej olivový extra panenský
- 150 ml Víno bílé
- 100 ml Rajčatová šťáva
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 30 ml Koňak Armaňak
- 2 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 645 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1913 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 106.5 mg
- Draslík 1103.8 mg
- Vláknina 5554.5 mg
- Vitamín A 5554.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso nakrájíme na menší kousky, šalotky nadrobno, žampiony na plátky, petrželku posekáme.
-
2
V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme lžíci másla. Jakmile se rozpustí, přisypeme kousky masa. Restujeme pár minut, osolíme, opepříme, když maso pustí šťávu, hrnec přiklopíme a dusíme ve vlastní šťávě 20 minut. Hrnec odklopíme a za občasného míchání necháme veškerou tekutinu odpařit na tuk. Nyní maso vyndáme z hrnce, do tuku v hrnci nasypeme plátky žampionů, pokrájené šalotky, zaprášíme moukou, necháme orestovat, přilijeme víno, koňak, rajčatovou omáčku, vývar a povaříme asi 15 minut. Maso vrátíme do hrnce, posypeme petrželkou a vaříme, dokud omáčka nemá požadovanou hustotu. Přibližně 10 minut.
-
3
Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.