Provensálská bujabéza

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Mořské plody mix
  • 125 g Majonéza
  • 250 ml Víno bílé
  • 1500 ml Vývar rybí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 4 ks Rajčata
  • 1 ks Pomerančová kůra
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 ks Bageta
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 3 stroužek Česnek
  • 4 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Martell cognac
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 821 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 2046 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 882.9 mg
  • Vláknina 10274.2 mg
  • Vitamín A 10274.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.3 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Majonézu, nakrájenou chilli papričku, nasekaný česnek, lžíci protlaku a špetku soli rozšleháme na hladkou omáčku. V misce přikryté fólií vložíme do chladničky.

  • 2

    Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek restujeme v hrnci na oleji doměkka, ne však do osmahnutí. Přidáme oloupaná, semínek zbavená rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno. Vše promícháme. Přilijeme vývar, přidáme šafrán, pomerančovou kůru, svazek bylinek, špetku soli a pepře. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 30 minut za občasného promíchání.

  • 3

    Potom odstraníme pomerančovou kůru a bylinky. Do polévky přidáme očištěné ryby nebo mořské plody s pevným masem a vaříme 5 minut. Potom přidáme ryby nebo mořské plody s křehkým masem a vaříme ještě 3 minuty.

  • 4

    Nakonec polévku dochutíme koňakem, solí a pepřem.

  • 5

    Bagetu nakrájíme na plátky a nasucho opečeme. Topinky potřeme připravenou omáčkou a vždy po dvou vložíme do misek. Zalijeme polévkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu