Provensálská bujabéza
Suroviny
- 800 g Mořské plody mix
- 125 g Majonéza
- 250 ml Víno bílé
- 1500 ml Vývar rybí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Pomerančová kůra
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 1 ks Bageta
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 3 stroužek Česnek
- 4 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Martell cognac
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 821 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 38 g
- Sodík 2046 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 882.9 mg
- Vláknina 10274.2 mg
- Vitamín A 10274.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.3 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Majonézu, nakrájenou chilli papričku, nasekaný česnek, lžíci protlaku a špetku soli rozšleháme na hladkou omáčku. V misce přikryté fólií vložíme do chladničky.
-
2
Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek restujeme v hrnci na oleji doměkka, ne však do osmahnutí. Přidáme oloupaná, semínek zbavená rajčata nakrájená na kousky, rajčatový protlak a víno. Vše promícháme. Přilijeme vývar, přidáme šafrán, pomerančovou kůru, svazek bylinek, špetku soli a pepře. Pod pokličkou zvolna vaříme asi 30 minut za občasného promíchání.
-
3
Potom odstraníme pomerančovou kůru a bylinky. Do polévky přidáme očištěné ryby nebo mořské plody s pevným masem a vaříme 5 minut. Potom přidáme ryby nebo mořské plody s křehkým masem a vaříme ještě 3 minuty.
-
4
Nakonec polévku dochutíme koňakem, solí a pepřem.
-
5
Bagetu nakrájíme na plátky a nasucho opečeme. Topinky potřeme připravenou omáčkou a vždy po dvou vložíme do misek. Zalijeme polévkou a ihned podáváme.