Chobotničkové ragú s artyčoky a šafránem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rajčata
  • 260 g Těstoviny vařené (průměr)
  • 5 g Sůl
  • 5 g Bazalka
  • 2 g Šafrán
  • 15 g Tymián čerstvý
  • 400 g Chobotnice
  • 80 ml Olej olivový
  • 150 ml Víno bílé
  • 15 ml Citronová šťáva
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 806 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1665 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 130 g
  • Cholesterol 69.5 mg
  • Draslík 4298.3 mg
  • Vláknina 110839 mg
  • Vitamín A 110839 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 142.7 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chobotničky omyjeme a nakrájíme na proužky široké 1 cm. Rajčata spaříme vroucí vodou, pak je prudce ochladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tymián omyjeme, vodu oklepeme a lístky stáhneme ze stonku. Česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Chilli papričku omyjeme a i s jadérky jemně nasekáme.

  • 2

    Z artyčoků odstraníme vnější listy. Artyčoky rozkrojíme na osminy a smícháme s citronovou šťávou. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, artyčoky na prudkém ohni opečeme a z hrnce vyjmeme. Na zbylém oleji opečeme chobotničky, poté přidáme česnek, chilli a tymián a ještě krátce opékáme. Přidáme rajčata a 120 ml vína a takto ochucené chobotničky osolíme a zakryté hodinu dusíme na mírném ohni.

  • 3

    Šafrán rozetřeme, smícháme se zbývajícím vínem a necháme 15 minut odstát. Šafrán s vínem i artyčoky přidáme k chobotničkám a vše dusíme dalších 15 minut.

  • 4

    Ragú podáváme promíchané s uvařenými těstovinami, na které sypeme na proužky nakrájené lístky bazalky.

Komentáře k receptu