Kuře se sušenými meruňkami
Suroviny
- 120 g Jogurt bílý
- 200 g Meruňky sušené
- 50 g Muškátový oříšek
- 5 g Kurkuma
- 150 g Salát ledový
- 10 g Kmín římský
- 250 g Rýže Basmati
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Kuřecí čtvrtky
- 1 polévková lžíce Ořechy lískové pražené
- 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 37 g
- Sodík 630 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 3.9 mg
- Draslík 885.1 mg
- Vláknina 25532.2 mg
- Vitamín A 25532.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí čtvrtky zbavíme kůže a odstraníme z nich případný tuk.
-
2
U každé čtvrtky opatrně odřežeme maso od stehenní kosti.
-
3
Stehenní kost pevně uchopíme a otáčivým pohybem ji vytáhneme ze svalu. Po odstranění kostí maso rozložíme naplocho a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Na každý kousek položíme čtvrtinu sušených meruněk a maso pevně zavineme. Okraje připevníme párátky.
-
4
V misce smícháme římský kmín, kurkumu, jogurt, sůl a pepř a vzniklou směsí rovnoměrně potřeme kuřecí maso. Kousky rozložíme do velké zapékací misky nebo na pekáč a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba 35-40 minut. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené — šťáva vytékající z místa vpichu v nejsilnějším místě stehna musí být čirá, bez stopy krve.
-
5
Rýži uvaříme v mírně osolené vodě rak, aby byla měkká, zároveň však ještě pevná při skousnutí. Hotovou rýži načechráme vidličkou a vmícháme do ní pražené lupínky z lískových oříšků nebo mandlí a pražená slunečnicová semínka. Kuřecí čtvrtky dáme na talíře a vedle nich upravíme rýži. Porce ozdobíme klínky citronu a ledovým salátem nebo endivií a podáváme. Výrazná chuť meruněk se velmi dobře hodí k nepříliš výrazné chuti kuřecího masa.