Kuře se sušenými meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Jogurt bílý
  • 200 g Meruňky sušené
  • 50 g Muškátový oříšek
  • 5 g Kurkuma
  • 150 g Salát ledový
  • 10 g Kmín římský
  • 250 g Rýže Basmati
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Kuřecí čtvrtky
  • 1 polévková lžíce Ořechy lískové pražené
  • 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 761 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 630 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 3.9 mg
  • Draslík 885.1 mg
  • Vláknina 25532.2 mg
  • Vitamín A 25532.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí čtvrtky zbavíme kůže a odstraníme z nich případný tuk.

  • 2

    U každé čtvrtky opatrně odřežeme maso od stehenní kosti.

  • 3

    Stehenní kost pevně uchopíme a otáčivým pohybem ji vytáhneme ze svalu. Po odstranění kostí maso rozložíme naplocho a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Na každý kousek položíme čtvrtinu sušených meruněk a maso pevně zavineme. Okraje připevníme párátky.

  • 4

    V misce smícháme římský kmín, kurkumu, jogurt, sůl a pepř a vzniklou směsí rovnoměrně potřeme kuřecí maso. Kousky rozložíme do velké zapékací misky nebo na pekáč a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba 35-40 minut. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené — šťáva vytékající z místa vpichu v nejsilnějším místě stehna musí být čirá, bez stopy krve.

  • 5

    Rýži uvaříme v mírně osolené vodě rak, aby byla měkká, zároveň však ještě pevná při skousnutí. Hotovou rýži načechráme vidličkou a vmícháme do ní pražené lupínky z lískových oříšků nebo mandlí a pražená slunečnicová semínka. Kuřecí čtvrtky dáme na talíře a vedle nich upravíme rýži. Porce ozdobíme klínky citronu a ledovým salátem nebo endivií a podáváme. Výrazná chuť meruněk se velmi dobře hodí k nepříliš výrazné chuti kuřecího masa.

Komentáře k receptu