Makedonský masový koláč
Suroviny
- 600 g Telecí kýta
- 100 g Máslo čerstvé
- 6 g Sůl
- 300 g Sýr Eidam cihla 40%
- 500 g Listové těsto
- 200 ml Mléko polotučné
- 4 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 757 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 55 g
- Sodík 386 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 243.7 mg
- Draslík 387.8 mg
- Vláknina 3585.5 mg
- Vitamín A 3585.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme na kostičky nakrájené maso, zalijeme vodou a necháme vařit na mírném ohni, dokud se maso neuvaří doměkka.
-
2
V misce rozšleháme škrob s mlékem a za stálého míchání přilijeme k masu a odstavíme, necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přimícháme vejce, sýr, sůl a muškátový oříšek.
-
3
Listové těsto rozválíme a nařežeme na pláty podle velikosti pekáčku. Na dno poklademe asi 5 plátků pomazaných rozpuštěným máslem, aby se neslepily. Na ně navršíme masovou směs a přikryjeme zbylými pomazanými pláty těsta. Potřeme zbylým máslem, nařízneme náznak porcí a necháme asi 40 minut péct ve středně vyhřáté troubě.