Kuře s pomerančovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Strouhanka
- 80 g Marmeláda rybízová
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 50 g Marmeláda meruňková
- 30 g Maizena - kukuřičný škrob
- 1200 g Kuře
- 15 ml Olej olivový
- 15 ml Olej slunečnicový
- 30 ml Pomerančová šťáva
- 150 ml Vývar drůbeží
- 30 ml Koňak Armaňak
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Pomeranče
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 37 g
- Sodík 698 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 190.9 mg
- Draslík 571.9 mg
- Vláknina 4212.2 mg
- Vitamín A 4212.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.1 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře naplníme nádivkou, kterou si připravíme takto : opečeme na oleji řapíky celeru a najemno nasekanou cibuli. Přidáme strouhanku, marmelády, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme. Případný zbytek nádivky dáme vedle kuřete. Olejem potřené kuře pečeme v troubě na 190 °C zhruba 1 a 1/2 hodiny. Kuře vyjmeme z trouby, potřeme zbývající marmeládou a necháme chvíli odpočinout.
-
2
Omáčku si připravíme z výpeku, který zahustíme škrobem rozmíchaným s pomerančovou šťávou, marmeládou a kuřecím vývarem. Přidáme bobkový list. Omáčku opatrně za stálého míchání provaříme do zhoustnutí, potom odstavíme. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Sloupneme i tenkou blanku jednotlivých dílků. Těsně před podáváním vložíme do omáčky díly pomerančů, přilijeme koňak a necháme přejít varem. Kuře rozporcujeme a podáváme s pomerančovou omáčkou a nádivkou.