Chlazená rajčatová polévka se slanými tyčinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 25 g Oregano sušené
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 20 g Kerblík
  • 60 g Droždí
  • 350 g Mouka špaldová
  • 80 g Šalvěj čerstvá
  • 40 g Sezam - semena
  • 40 g Mák mletý
  • 80 g Pšeničná krupice
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 ml Olej olivový
  • 600 ml Vývar zeleninový
  • 200 ml Olej olivový extra panenský
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 15 kg Rajčata
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2177 kcal
  • Sacharidy 315 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 1933 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 255 g
  • Cholesterol 2.7 mg
  • Draslík 10220.3 mg
  • Vláknina 130438 mg
  • Vitamín A 130438 mg
  • Vitamín B6 4.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 505 mg
  • Vitamín E 24.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata 30 sekund spaříme ve vroucí vodě. Sloupneme je, rozpůlíme, zbavíme semen a nahrubo nasekáme.

  • 2

    Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přimícháme prolisovaný čenek. Dusíme 5 minut, osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami.

  • 3

    Přilijeme zeleninový vývar, přikryjeme a zvolna vaříme 20 minut. Rozmixujeme a polévku dáme vychladit.

  • 4

    Na tyčinky rozpustíme droždí v 500 ml vlažné vody. Smícháme oba druhy mouky a krupici. Přidáme olej, špetku soli a přilijeme droždí. Vypracujeme hladké vláčné těsto a přikryté necháme 1 hodinu vykynout.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Z poloviny těsta vyválíme 1 cm silný váleček a obalíme ho v sezamu a máku.

  • 6

    Do zbývajícího těsta zapracujeme šalvěj a rovněž vyválíme váleček. Nakrájíme dlouhé tyčinky.

  • 7

    Přendáme je na vymazaný plech, přikryjeme a necháme 10 minut vykynout. Pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě.

Komentáře k receptu