Chlazená rajčatová polévka se slanými tyčinkami
Suroviny
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 25 g Oregano sušené
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Kerblík
- 60 g Droždí
- 350 g Mouka špaldová
- 80 g Šalvěj čerstvá
- 40 g Sezam - semena
- 40 g Mák mletý
- 80 g Pšeničná krupice
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 ml Olej olivový
- 600 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Olej olivový extra panenský
- 500 ml Voda pitná
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 15 kg Rajčata
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2177 kcal
- Sacharidy 315 g
- Tuky 89 g
- Sodík 1933 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 255 g
- Cholesterol 2.7 mg
- Draslík 10220.3 mg
- Vláknina 130438 mg
- Vitamín A 130438 mg
- Vitamín B6 4.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 505 mg
- Vitamín E 24.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata 30 sekund spaříme ve vroucí vodě. Sloupneme je, rozpůlíme, zbavíme semen a nahrubo nasekáme.
-
2
Cibuli oloupeme, najemno nasekáme a necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přimícháme prolisovaný čenek. Dusíme 5 minut, osolíme, opepříme a ochutíme bylinkami.
-
3
Přilijeme zeleninový vývar, přikryjeme a zvolna vaříme 20 minut. Rozmixujeme a polévku dáme vychladit.
-
4
Na tyčinky rozpustíme droždí v 500 ml vlažné vody. Smícháme oba druhy mouky a krupici. Přidáme olej, špetku soli a přilijeme droždí. Vypracujeme hladké vláčné těsto a přikryté necháme 1 hodinu vykynout.
-
5
Troubu předehřejeme na 200 °C. Z poloviny těsta vyválíme 1 cm silný váleček a obalíme ho v sezamu a máku.
-
6
Do zbývajícího těsta zapracujeme šalvěj a rovněž vyválíme váleček. Nakrájíme dlouhé tyčinky.
-
7
Přendáme je na vymazaný plech, přikryjeme a necháme 10 minut vykynout. Pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě.