Italská Focaccia

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 7 g Droždí sušené
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 370 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 852 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 11.2 mg
  • Vláknina 5877.7 mg
  • Vitamín A 5877.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku s droždím a solí. Přilijeme 4 lžíce oleje, 300 ml vlažné vody a vypracujeme vláčné těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto hněteme ještě 10 minut, až bude hladké a pružné.

  • 2

    Těsto volně přikryjeme fólií potřenou olejem a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny, až zdvojnásobí objem.

  • 3

    Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 40x25 cm. Polovinu plátu potřeme olivovým olejem a okraje druhé poloviny vodou. Plát přeložíme na obdélník 25x20 cm a vložíme na olejem potřený plech. Klouby ruky těsto zmáčkneme a vydůlkujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout ještě 30-40 minut.

  • 4

    Potom plát pokapeme zbylým olivovým olejem tak, aby olej stekl do důlků. Posypeme mořskou solí, vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme 30-35 minut.

  • 5

    Po upečení necháme prochladnout na mřížce. Focacciu podáváme v den, kdy se pekla.

Komentáře k receptu