Zapečené těstoviny se sýrovou krustou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 220 g Špagety, Makarony
  • 60 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 120 g Sýr Čedar
  • 120 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Bobkový list
  • 12 ks Pepř červený celý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 2 plátek Cibule
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Hořčice Bornier - hrubozrnná
  • 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1001 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 557 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 115 g
  • Cholesterol 140.1 mg
  • Draslík 2873.2 mg
  • Vláknina 72214.9 mg
  • Vitamín A 72214.9 mg
  • Vitamín B6 3.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 105.6 mg
  • Vitamín E 38.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 600 ml mléka, 2 bobkový list, dva plátky cibule, 12 ks pepře, dvě špetky muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.

  • 2

    V osolené vodě uvaříme makaróny na zkus, scedíme, necháme okapat a vsypeme do zapékací mísy.

  • 3

    Do připravené bešamelové omáčky vmícháme nastrouhaný čedar, hořčici, rozšlehané vejce, drobně posekanou pažitku, pepř a sůl. Touto směsí přelijeme makaróny v míse tak, aby byly omáčkou úplně přikryté. Celou plochu misky překryjeme plátky rajčat, posypeme oběma ustrouhanými sýry a slunečnicovými semínky.

  • 4

    Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi půl hodiny, dokud sýry nezezlátnou. Hned podáváme.

Komentáře k receptu