Zapečené těstoviny se sýrovou krustou
Suroviny
- 220 g Špagety, Makarony
- 60 g Sýr Niva (Rokfór)
- 120 g Sýr Čedar
- 120 g Sýr Eidam cihla 40%
- 600 ml Mléko polotučné
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 12 ks Pepř červený celý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 2 plátek Cibule
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Hořčice Bornier - hrubozrnná
- 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1001 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 46 g
- Sodík 557 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 115 g
- Cholesterol 140.1 mg
- Draslík 2873.2 mg
- Vláknina 72214.9 mg
- Vitamín A 72214.9 mg
- Vitamín B6 3.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 105.6 mg
- Vitamín E 38.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 600 ml mléka, 2 bobkový list, dva plátky cibule, 12 ks pepře, dvě špetky muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
-
2
V osolené vodě uvaříme makaróny na zkus, scedíme, necháme okapat a vsypeme do zapékací mísy.
-
3
Do připravené bešamelové omáčky vmícháme nastrouhaný čedar, hořčici, rozšlehané vejce, drobně posekanou pažitku, pepř a sůl. Touto směsí přelijeme makaróny v míse tak, aby byly omáčkou úplně přikryté. Celou plochu misky překryjeme plátky rajčat, posypeme oběma ustrouhanými sýry a slunečnicovými semínky.
-
4
Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi půl hodiny, dokud sýry nezezlátnou. Hned podáváme.