Těstoviny zapečené s masem a houbami
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
- 120 g Houby čerstvé
- 450 g Vepřové maso mleté
- 220 g Těstoviny Rigatoni
- 140 g Mozzarella
- 125 ml Víno bílé
- 300 ml Bešamel
- 2 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 942 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 227 g
- Sodík 987 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 132.3 mg
- Draslík 761.2 mg
- Vláknina 13092.2 mg
- Vitamín A 13092.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém rendlíku na oleji restujeme drobně nakrájenou cibuli s česnekem a mrkví. Zhruba po pěti minutách přidáme pokrájenou slaninu a pět minut smažíme. Poté vsypeme nakrájené houby a po dvou minutách vložíme mleté maso a dobře mícháme, aby nebyly v mase hrudky. Do orestovaného masa vlijeme víno, čtyři lžíce propasírovaných konzervovaných rajčat, pokrájená rajčata i s nálevem a nasekanou šalvěj. Směs opepříme, osolíme a na mírném plameni necháme za občasného míchání zhruba půl hodiny probublávat.
-
2
V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, scedíme a odložíme.
-
3
Rovněž si připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
-
4
Do vymazané zapékací mísy vlijeme masovou směs. Do těstovin vmícháme v bešamelu rozmíchanou mozarellu, kterou jsme nakrájeli na kostičky a polovinu nastrouhaného parmezánu. Těstovinovou směs naklademe na maso v míse, zasypeme druhou polovinou strouhaného parmezánu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi půl hodiny, dokud směs nezezlátne. Ihned podáváme.