Lazaně s masem ve vinné omáčce
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 180 g Hovězí maso mleté
- 180 g Vepřové maso mleté
- 400 g Těstoviny Lasagne
- 140 g Mozzarella
- 140 g Sýr Parmezán
- 50 ml Víno červené
- 120 ml Hovězí vývar základní
- 120 ml Mléko plnotučné
- 300 ml Bešamel
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Hřebíček
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1263 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 158 g
- Sodík 1493 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 161 mg
- Draslík 606.7 mg
- Vláknina 3838.5 mg
- Vitamín A 3838.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 211.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém rendlíku na oleji restujeme cibuli nakrájenou nadrobno, jeden řapík celeru drobně pokrájeného, na kostičky nakrájenou mrkev, slaninu, mleté hovězí i vepřové maso. Maso dobře promícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.
-
2
Po deseti minutách do masa vlijeme víno a na mírném plameni necháme probublávat, až směs zhoustne. Poté přidáme zhruba dvě třetiny vývaru a opět necháme zredukovat. Do zbylého vývaru vmícháme rajčatový protlak a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a vlijeme horké mléko. Řádně promícháme a na mírném plameni vaříme asi hodinu a půl. Poté ze směsi odstraníme bobkový list, hřebíček a odstavíme.
-
3
Nachystáme si bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
-
4
Připravíme si velkou zapékací mísu, vymažeme ji máslem, vyložíme vrstvou nevařených lazaní, překryjeme je částí masové směsi, na ni vlijeme díl bešamelu a zasypeme mozarellou pokrájenou na drobné kostičky a nastrouhaným parmezánem. Takto vrstvíme do vyčerpání všech ingrediencí. Poslední vrstvou bude bešamel posypaný sýry a plátky másla. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme.