Špíz s tuňákem a hroznovým vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Tuňák obecný
  • 200 g Hroznové víno
  • 60 g Cukr krupice
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 ml Olej olivový
  • 50 ml Balsamico ocet
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Citrony
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 496 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 558 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 66.5 mg
  • Draslík 602.9 mg
  • Vláknina 3912.5 mg
  • Vitamín A 3912.5 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.7 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tuňáka nakrájíme na kostky o straně 4 cm a vložíme spolu s kuličkami hroznového vína do porcelánové nádoby. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vnitřek pečlivě vybereme. Vložíme do misky, do které přidáme šťávu z citrónu a olej. Směs dobře promícháme a vlijeme na tuňáka s hrozny, zamícháme a necháme hodinu v chladu odležet. Poté na grilovací jehly střídavě napichujeme tuňáka a víno. Špízy opékáme na venkovním grilu za častého obracení 7-8 minut. Dochutíme solí a pepřem.

  • 2

    Marinádu přendáme do malého rendlíku a na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme cukr, ocet a povaříme do doby, než cukr začne karamelizovat. Ihned odstavíme a přelijeme do servírovacích mističek.

  • 3

    Špízy rozdělíme na talíře, můžeme ozdobit plátky citrónu a strouhanou kůrou.

Komentáře k receptu