Ovocný valentýnský dort
Suroviny
- 15 g Cukr moučkový
- 100 g Máslo čerstvé
- 6 g Cukr vanilka
- 60 g Pomeranče
- 50 g Hrušky
- 90 g Mandarinky
- 70 g Kiwi
- 40 g Ananas
- 15 g Maizena - kukuřičný škrob
- 250 g Listové těsto
- 36 ml Zakysaná smetana
- 150 ml Mléko polotučné
- 50 ml Marmeláda jablečná
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 44 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 179.9 mg
- Draslík 198.4 mg
- Vláknina 5330.2 mg
- Vitamín A 5330.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto rozválíme a vyložíme s ním spodek zapékací formy ve tvaru srdce. Formu máme vyloženou pečícím papírem. Okraje těsta lehce zahrneme dovnitř.
-
2
Pečeme 25 minut při 230°C.
-
3
Smícháme cukr, maizenu, vanilkový cukr, žloutky a mléko a připravenou směs uvedeme za stálého míchání k varu.
-
4
Do horké a již z plotny odstavené směsi vmícháme pomerančovou kůru a šťávu. Necháme vychladnout a vmícháme zakysanou smetanu.
-
5
Hrušky dobře omyjeme, oloupeme a vyjmeme jadřince.
-
6
Dáme vařit ve vodě s cukrem. Těsně před varem odstavíme.
-
7
Mandarinky oloupeme ze slupek i jemných blanek.
-
8
Ananas a kiwi oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
-
9
Na vychladlý korpus namažeme krém a nandáme připravené ovoce.
-
10
Marmeládu ohřejeme a naředíme vodou. Vzniklou omáčkou potřeme ovoce i boky dortu.