Polévka ze sušené tresky
Suroviny
- 60 g Kapary
- 300 g Hrách loupaný
- 150 g Listové těsto
- 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 60 g Rozmarýn čerstvý
- 5 g Sůl
- 500 g Treska sušená
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 12 ks Pepř černý celý
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1243 kcal
- Sacharidy 160 g
- Tuky 45 g
- Sodík 807 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 131.3 mg
- Draslík 2511 mg
- Vláknina 83485 mg
- Vitamín A 83485 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Necháme v míse se studenou vodou bobtnat hrách 12 hodin, scedíme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme rozmarýn, olej a vaříme 2 hodiny. Ke konci vaření osolíme. Oloupeme cibuli, omyjeme a pokrájíme. Oškrábeme mrkve, očistíme celer. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kousky.
-
2
Z tresky vymačkáme vodu a vložíme do pánve, přidáme cibuli, mrkev, celer a několik zrníček pepře, zalijeme vodou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme tresku 10 minut. Tresku vyjmeme a necháme vystydnout.
-
3
V pánvi osmažíme na oleji cibuli, přidáme kapary, přilijeme bílé víno a na prudkém ohni necháme vyvařit. Přidáme sítem protlačená rajčata, sůl a čerstvě mletý pepř. Dusíme 5 minut.
-
4
Dáme do pánve scezený hrách, tresku pokrájenou na kusy a rajčatovou omáčku. Vše uvedeme do varu, minutu povaříme a přemístíme do vysoké kulaté zapékací nádoby.
-
5
Rozválíme těsto, vykrojíme kruh, kterým uzavřeme zapékací nádobu. Těsto potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C na 15 minut do doby, než mírně zezlátne. Hotový pokrm podáváme v nádobě, ve které se zapékala.