Polévka ze sušené tresky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Kapary
  • 300 g Hrách loupaný
  • 150 g Listové těsto
  • 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 60 g Rozmarýn čerstvý
  • 5 g Sůl
  • 500 g Treska sušená
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 12 ks Pepř černý celý
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1243 kcal
  • Sacharidy 160 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 807 mg
  • Bílkoviny 69 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 131.3 mg
  • Draslík 2511 mg
  • Vláknina 83485 mg
  • Vitamín A 83485 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Necháme v míse se studenou vodou bobtnat hrách 12 hodin, scedíme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme rozmarýn, olej a vaříme 2 hodiny. Ke konci vaření osolíme. Oloupeme cibuli, omyjeme a pokrájíme. Oškrábeme mrkve, očistíme celer. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kousky.

  • 2

    Z tresky vymačkáme vodu a vložíme do pánve, přidáme cibuli, mrkev, celer a několik zrníček pepře, zalijeme vodou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme tresku 10 minut. Tresku vyjmeme a necháme vystydnout.

  • 3

    V pánvi osmažíme na oleji cibuli, přidáme kapary, přilijeme bílé víno a na prudkém ohni necháme vyvařit. Přidáme sítem protlačená rajčata, sůl a čerstvě mletý pepř. Dusíme 5 minut.

  • 4

    Dáme do pánve scezený hrách, tresku pokrájenou na kusy a rajčatovou omáčku. Vše uvedeme do varu, minutu povaříme a přemístíme do vysoké kulaté zapékací nádoby.

  • 5

    Rozválíme těsto, vykrojíme kruh, kterým uzavřeme zapékací nádobu. Těsto potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C na 15 minut do doby, než mírně zezlátne. Hotový pokrm podáváme v nádobě, ve které se zapékala.

Komentáře k receptu