Slávky s bylinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 26 g
- Sodík 24806 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 73 mg
- Draslík 1165.1 mg
- Vláknina 4347.5 mg
- Vitamín A 4347.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky dáme máslo a necháme ho změknout na pokojovou teplotu. Odrhneme slávky a omyjeme je. Vhodíme je do pánve, přidáme 1 stroužek oloupaného česneku, trochu omyté, osušené a nasekané petrželky, bílé víno a olej a na středním plameni je pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.
-
2
Stáhneme pánev z plamene, vyloupeme korýše ze skořápek, polovinu skořápek si uschováme a druhou polovinu vyhodíme společně se slávkami, které se neotevřely. Omyjeme zbývající petrželku a kerblík, osušíme je a nasekáme společně se zbývajícím stroužkem česneku.
-
3
Přidáme oba nasekané druhy bylinek a nasekaný česnek k rozměklému máslu, přisypeme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře a vymícháme z těchto ingrediencí hladkou směs. Do každé uschované skořápky dáme vrstvu směsi, přidáme 1 korýše a přikryjeme ho vrstvou směsi. Pokračujeme tímto způsobem, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
-
4
Pekáč vysypeme stejnoměrně hrubou solí, položíme na ni připravené skořápky s náplní a posypeme je strouhankou. Dáme ho na několik minut do trouby předehřáté na 200 °C, dokud nezačne máslo zlátnout. Zapečené horké slávky podáváme v pekáči.