Omáčka z manga a rakytníku
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Pórek
- 500 g Rajčata
- 1 g Sůl
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Pepř černý mletý
- 1 g Kari koření
- 1 g Tymián sušený
- 1 g Paprika mletá sladká
- 600 g Protlak rajčatový
- 100 ml Víno bílé
- 300 ml Vývar zeleninový
- 40 ml Campari Aperitivo Bitter
- 1 ks Mango
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1075 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 27.4 mg
- Draslík 516.4 mg
- Vláknina 10730.2 mg
- Vitamín A 10730.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninový vývar a bílé víno nalijeme do kastrůlku. Poté přidáme očištěné mango rozkrájené na kousky a campari. Celou směs přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud omáčka mírně nezhoustne. K omáčce přidáme rakytníkové želé, omáčku z rajčat se slaninou a opět přivedeme k varu. Po chvilce vaření dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
-
2
Podáváme k huse.
-
3
Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme rajčata zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky pokrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
-
4
Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
-
5
Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.