Klasické boloňské špagety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Šunka dušená
  • 50 g Žampiony čerstvé
  • 220 g Hovězí maso mleté
  • 450 g Těstoviny Spaghettini
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 125 ml Víno bílé
  • 300 ml Vývar drůbeží
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Játra kuřecí
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 10 dkg Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1043 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 123 g
  • Sodík 854 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 445.9 mg
  • Draslík 583.4 mg
  • Vláknina 10382.2 mg
  • Vitamín A 10382.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hlubokém rendlíku na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru, na kostky nakrájené houby. Přidáme šunku, maso a smažíme, až maso změní barvu. Poté přidáme pokrájená játra, protlak a ještě asi dvě minuty smažíme. Do směsi vlijeme víno, vývar, přisypeme koření, promícháme a pod poklicí vaříme zhruba hodinu. Poté přimícháme šlehačku a už bez poklice vaříme na mírném plameni, až omáčka zhoustne.

  • 2

    V mezičase ve větším hrnci uvaříme špagety na zkus. Těstoviny scedíme, necháme řádně okapat a udržujeme je v teple.

  • 3

    Když je omáčka hotová, vsypeme těstoviny do mísy, zalijeme omáčkou, ozdobíme posekanou petrželkou a podáváme. Strouhaný parmazán podáváme ve zvláštní misce.

Komentáře k receptu