Klasické boloňské špagety
Suroviny
- 75 g Šunka dušená
- 50 g Žampiony čerstvé
- 220 g Hovězí maso mleté
- 450 g Těstoviny Spaghettini
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 125 ml Víno bílé
- 300 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Cibule
- 2 ks Játra kuřecí
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 10 dkg Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 123 g
- Sodík 854 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 445.9 mg
- Draslík 583.4 mg
- Vláknina 10382.2 mg
- Vitamín A 10382.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém rendlíku na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli, mrkev, jeden řapík celeru, na kostky nakrájené houby. Přidáme šunku, maso a smažíme, až maso změní barvu. Poté přidáme pokrájená játra, protlak a ještě asi dvě minuty smažíme. Do směsi vlijeme víno, vývar, přisypeme koření, promícháme a pod poklicí vaříme zhruba hodinu. Poté přimícháme šlehačku a už bez poklice vaříme na mírném plameni, až omáčka zhoustne.
-
2
V mezičase ve větším hrnci uvaříme špagety na zkus. Těstoviny scedíme, necháme řádně okapat a udržujeme je v teple.
-
3
Když je omáčka hotová, vsypeme těstoviny do mísy, zalijeme omáčkou, ozdobíme posekanou petrželkou a podáváme. Strouhaný parmazán podáváme ve zvláštní misce.