Hřebenatky na špejli
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 9 g
- Sodík 489 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 1.3 mg
- Draslík 98.5 mg
- Vláknina 1390 mg
- Vitamín A 1390 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nožem otevřeme hřebenatky, vyřízneme bílou i oranžovou část, omyjeme je pod tekoucí vodou a bílé části podélně rozkrojíme na poloviny. Střídavě napichujeme vždy po dvou bílých částech a jedné oranžové části měkkýše na jehly, osolíme je a opepříme, vložíme do pánve vytřené olejem a smažíme je několik minut za častého otáčeni po všech stranách. Vyjmeme je, položíme na mísu a zakryjeme je hliníkovou fólií, aby zůstaly horké.
-
2
Do stejné pánve nalijeme koňak, ohřejeme ho a zapálíme. Přidáme šafrán rozmíchaný v horkém mléce, špetku soli a špetku pepře a část omáčky vyvaříme. Jehly s měkkýši vložíme do pekáče, přelijeme je připravenou omáčkou a dáme ji na pár minut do trouby předehřáté na 220 °C. Vyjmeme pekáč z trouby, posypeme hotový pokrm omytou a nasekanou petrželkou a podáváme ho ihned na stůl.