Čokoládový koláč s rumem a smetanou
Suroviny
- 300 g Čokoláda hořká
- 90 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 150 ml Voda pitná
- 5 ml Rum
- 2 kávová lžička Kakao - prášek
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 38 g
- Sodík 59 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 103.5 mg
- Draslík 295.2 mg
- Vláknina 9017.7 mg
- Vitamín A 9017.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na koláč vymažeme tukem. Smícháme mouku, kakao, cukr, sůl, 50 g másla a zpracujeme je. Pak přidáme žloutek, trochu ledové vody a vypracujeme těsto. Vyválíme z něj placku, dáme ji do formy, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme. Tak formu umístíme na třicet minut do ledničky.
-
2
Pak koláč pečeme v předehřáté troubě asi patnáct minut, odstraníme zátěž a pečící papír a pokračujeme ještě pět minut.
-
3
Čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem másla a prohřátou smetanou. Směs promícháme spolu s rumem. Až se čokoláda rozehřeje, nalijeme směs na korpus a necháme ho tři hodiny v chladu.