Rizoto po námořnicku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 595 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 28 g
- Sodík 2005 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 76 mg
- Draslík 1315.4 mg
- Vláknina 2932.5 mg
- Vitamín A 2932.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.1 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle omyjeme a vložíme do osolené vody, aby se pročistily. Pak scedíme. Oloupeme šalotku a nasekáme. Oloupeme česnek a podrtíme. Spaříme rajčata a pokrájíme na kostičky.
-
2
Do pánve nalijeme lžíci oleje, přidáme česnek a plody moře, posypeme nasekanou petrželkou, pod pokličkou za občasného zatřesení pánve necháme na prudkém ohni otevřít. Stáhneme pánev z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a plody moře, které se neotevřely. Scedíme tekutinu z jejich vaření a uschováme.
-
3
V pánvi osmažíme nasekanou šalotku, přisypeme rýži a za občasného zamíchání smažíme 1-2 minuty. Zalijeme bílým vínem a necháme na prudkém plameni vyvařit. Přiléváme postupně rybí vývar, uvedeme do varu a střídavě přiléváme i tekutinu z vaření plodů moře. Rýži vaříme 15-18 minut.
-
4
Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata nakrájené na kostičky, vyloupané měkkýše a nasekanou petrželku. Rizoto al dente stáhneme z ohně, vmícháme na kousíčky pokrájené máslo, necháme pod pokličkou dojít a horké ho podáváme.