Zeleninová polévka s pestem
Suroviny
- 150 g Cuketa
- 200 g Hrášek
- 10 g Petržel - nať
- 30 g Celer řapíkatý
- 12 g Sůl
- 12 g Pepř černý mletý
- 50 g Sýr Parmezán
- 80 g Bazalka
- 450 g Brambory rané
- 80 g Těstoviny sedmivaječné
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 150 ml Olej olivový extra panenský
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 3 ks Bobkový list
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 2.5 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1036 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 58 g
- Sodík 4302 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 19.8 mg
- Draslík 1402.5 mg
- Vláknina 31499.8 mg
- Vitamín A 31499.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 83.7 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pesto připravíme z bazalky, česneku a olivového oleje. Vše rozmixujeme na pastu. Směs osolíme a opepříme, dáme do chladničky.
-
2
Mrkev podélně rozpůlíme a nakrájíme. Brambory nakrájíme na kostičky a fazolové lusky na kousky dlouhé cca 2,5 cm. Cuketu nakrájíme na plátky.
-
3
Olej rozehřejeme ve velkém hrnci. Přidáme česnek a opékáme. Přidáme cibuli a další 2 minuty dopékáme doměkka. Přidáme mrkev, brambory a 30 sekund opékáme.
-
4
Přilijeme vývar a polévku přivedeme k varu. Teplotu snížíme a zvolna vaříme 8 minut, dokud nezačne zelenina měknout.
-
5
Do polévky vmícháme hrášek, fazolky, cuketu, rajčata, petrželku, bobkový list, řapíkatý celer a těstoviny. Polévku osolíme, opepříme a vaříme dalších 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Odstraníme petrželku, bobkový list a celer, vmícháme pesto. Teplou polévku podáváme ozdobenou parmezánem.