Dort s čokoládovo-smetanovou polevou
Suroviny
- 225 g Máslo čerstvé
- 140 g Čokoláda na vaření
- 300 g Cukr moučkový
- 385 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Mléko plnotučné
- 125 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1443 kcal
- Sacharidy 172 g
- Tuky 74 g
- Sodík 170 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 98 g
- Cholesterol 460.2 mg
- Draslík 244.5 mg
- Vláknina 10517.8 mg
- Vitamín A 10517.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 451.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Dvě menší dortové formy vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
3
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem.
-
4
Umixujeme změklé máslo s cukrem do hladkého krému. Postupně zašleháme žloutky a vanilkovou esenci. Poté střídavě mouku a mléko.
-
5
V jiné míse do tuhého sněhu našleháme bílky se solí. Sníh zamícháme do máslové směsi a hotové těsto vlijeme rovnoměrně do připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny.
-
6
Upečené korpusy necháme asi pět minut chladnout ve formách, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
-
7
K přípravě polevy rozpustíme ve vodní lázni čokoládu, do níž po rozpuštění zamícháme kysanou smetanu.
-
8
Polevou spojíme oba korpusy a potřeme celý dort. Zdobíme pomocí nože či stěrky různými vzory.