Bylinkové lasagne s mušlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 300 g Cuketa
  • 60 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 800 g Mušle slávky
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 ml Víno bílé
  • 100 ml Voda pitná
  • 60 ml Olej olivový
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 636 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1107 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 117.3 mg
  • Draslík 1012.2 mg
  • Vláknina 8752.5 mg
  • Vitamín A 8752.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme těsto. Omyjeme aromatické bylinky, osušíme je a jemně nasekáme. Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něho vejce, přidáme olej, nasekané aromatické bylinky a špetku soli. Přiléváme vlažnou vodu a ze všech ingrediencí vypracujeme hladké a pružné těsto. Zabalíme ho do průhledné fólie a necháme nejméně 30 minut na chladném místě odpočívat.

  • 2

    Mezitím připravíme omáčku. Česnek lehce podrtíme. Opereme petrželku a osušíme ji. Oškrábeme kartáčem nebo špachtlí slávky, několikrát je propláchneme v dostatečném množství studené vody a pak je scedíme. V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, dáme na něj stroužek česneku, slávky, snítky petrželky, přilijeme bílé víno a necháme slávky při střední teplotě za občasného potřesení pánví pod pokličkou otevřít. Stáhneme pánev ze sporáku, mušle vyloupeme, dáme do mísy a ty, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, přecedíme přes sítko a uschováme.

  • 3

    Cukety omyjeme a pokrájíme na kolečka. V jiné pánvi rozehřejeme zbývající olej a kolečka cuket na něm po obou stranách osmažíme dozlatova. Přidáme vyloupané slávky, trochu tekutiny z vaření, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře, všechno za občasného zamícháni dřevěnou vařečkou asi 2 minuty podusíme.

  • 4

    Válečkem rozválíme těsto na tenký plát a na povrchu ho posypeme trochou mouky. Z těsta krájíme pruhy o šířce 1,5 cm a délce 7-8 cm a pokládáme je na vál, aby proschly.

  • 5

    V hrnci uvaříme těstoviny. Scedíme je ve chvíli, kdy budou al dente, vysypeme je na servírovací mísu, promícháme s omáčkou ze slávek a cuket a podáváme.

Komentáře k receptu