Citronová bábovka s jogurtem
Suroviny
- 415 g Cukr moučkový
- 225 g Máslo čerstvé
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 85 ml Citronová šťáva
- 250 ml Jogurt bílý
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 822 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 37 g
- Sodík 207 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 214.5 mg
- Draslík 210.7 mg
- Vláknina 3347.2 mg
- Vitamín A 3347.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
3
Žloutky oddělíme od bílků.
-
4
V míse do pěny šlehačem ušleháme změklé máslo a 300 g cukru. Postupně zašleháme 4 žloutky, strouhanou citronovou kůru a 85 ml citronové šťávy.
-
5
Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva.
-
6
V další míse našleháme pevný sníh ze 4 bílků a soli. Do máslové směsi vmícháme sypkou směs a opatrně ušlehané bílky.
-
7
Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 50 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Ve formě necháme bábovku zchladnout asi 15 minut, poté vyklopíme na mřížku, kde bábovka vychladne.
-
8
Připravíme si jogurtovou polevu. V míse smícháme 115 g prosátého moučkového cukru s 2 lžícemi citronové šťávy a jogurtu přidáme jen tolik, abychom utvořili hladkou polevu.
-
9
Bábovku polijeme polevou na pergamenovém papíře a než bábovku podáváme, necháme polevu řádně ztuhnout.