Bábovka s polevou z instantní kávy
Suroviny
- 925 g Cukr moučkový
- 165 g Máslo čerstvé
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 ml Olej slunečnicový
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Zakysaná smetana
- 4 kávová lžička Káva instantní
- 7 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1261 kcal
- Sacharidy 191 g
- Tuky 51 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 156 g
- Cholesterol 319.5 mg
- Draslík 227.4 mg
- Vláknina 3273.2 mg
- Vitamín A 3273.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 9.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou.
-
2
Troubu předehřejeme na 170 °C.
-
3
Žloutky oddělíme od bílků.
-
4
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a s 225 g cukru. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme olej, žloutky, vodu, přidáme esenci, strouhanou citronovou kůru a metlou vyšleháme hladké těsto.
-
5
V další míse z bílků našleháme mixerem tuhý sníh a přidáme kysanou smetanu, 120 g cukru a znovu vyšleháme pevný sníh. Do něj opatrně "zabalíme" moučnou směs.
-
6
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Hned po upečení nasaíme bábovku na hrdlo láhve, případně velkého kovového trychtýře a necháme vychladnout. Poté přeneseme na servírovací mísu či talíř.
-
7
V mezičase, než bábovka vychladne, připravíme krém.
-
8
Instantní kávu smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme zchladnout.
-
9
Šlehačem ušleháme 575 g cukru s máslem, přidáme vychladlou kávu a vyšleháme hladký krém.
-
10
Bábovku zdobíme krémem pomocí širokého nože nebo stěrky.