Oříškový koláč
Suroviny
- 110 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná celozrnná
- 150 g Ořechy vlašské
- 120 g Cukr krupice
- 30 g Droždí
- 100 g Cukr moučkový
- 125 g Tuk rostlinný
- 285 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 25 g
- Sodík 174 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 64.7 mg
- Draslík 130.1 mg
- Vláknina 9463.5 mg
- Vitamín A 9463.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
400g mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme 160ml vlažného mléka, propracujeme a necháme na teplém místě asi 20minut kynout. Poté do těsta vmícháme 60g másla, 40g cukru, vejce, žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
-
2
Mezitím přivedeme k varu zbývající mléko s 50g másla, přidáme 80g cukru a oříškové lupínky a asi 5minut provaříme.
-
3
Troubu předehřejeme na 200C.
-
4
Plech vyložíme pečícím papírem a vyválíme na něm z těsta plát. Potřeme oříškovou hmotou.
-
5
Zbylou mouku, rostlinný tuk, hnědý cukr a skořici smícháme a promneme prsty tak, abychom vytvořili drobenku. Tou posypeme koláč a necháme ještě 10min kynout. Poté plech dáme do trouby a pečeme 35minut.
-
6
Ze 3 lžic vody a moučkového cukru utřeme polevu, vychladlý koláč jí potřeme a necháme ztuhnout.