Slaný garnátový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 15 g
- Sodík 823 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 233 mg
- Draslík 611.8 mg
- Vláknina 14666.7 mg
- Vitamín A 14666.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce s vlažnou vodou necháme bobtnat hrozinky. Očistíme ocásky garnátů, omyjeme, nakrájíme nahrubo a 6 ks odložíme stranou na ozdobu. Mandle, petrželku a majoránku nasekáme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme pokrájené ocásky garnátů a nabobtnalé a scezené hrozinky. V misce rozšleháme z vajíčka, mléka, šafránu, soli a pepře směs. Vše důkladně promícháme.
-
2
Válečkem rozválíme tři čtvrtiny těsta na kruhový plát o tloušťce asi 3 mm. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme mokou. Těsto vložíme do formy. Dno propícháme vidličkou a na těsto rozetřeme připravenou směs.
-
3
Rozválíme zbyvající těsto a položíme na vrch. Převislé okraje těsta odřízneme a vytvarujeme drobné ozdoby dle vlastní fantazie. Vrchní okraj přitiskneme k těstu ve formě. Vršek potřeme zbývajícím rozšlehaným vajíčkem. Navrch vložíme ozdoby a potřeme vajíčkem. Dort pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180°C. Upečený slaný dort vytáhneme z trouby, přendáme na servírovací mísu a uprostřed ozdobíme garnáty, které jsme dali stranou a uvařili v páře. Hotový dort podáváme horký.