Slaný garnátový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 300 g Těsto na pizzu
  • 300 g Garnát obecný
  • 60 g Petržel - nať
  • 60 g Majoránka
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 50 g Hrozinky
  • 20 g Šafrán
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 435 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 823 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 233 mg
  • Draslík 611.8 mg
  • Vláknina 14666.7 mg
  • Vitamín A 14666.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce s vlažnou vodou necháme bobtnat hrozinky. Očistíme ocásky garnátů, omyjeme, nakrájíme nahrubo a 6 ks odložíme stranou na ozdobu. Mandle, petrželku a majoránku nasekáme najemno. Vše dáme do mísy, přidáme pokrájené ocásky garnátů a nabobtnalé a scezené hrozinky. V misce rozšleháme z vajíčka, mléka, šafránu, soli a pepře směs. Vše důkladně promícháme.

  • 2

    Válečkem rozválíme tři čtvrtiny těsta na kruhový plát o tloušťce asi 3 mm. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme mokou. Těsto vložíme do formy. Dno propícháme vidličkou a na těsto rozetřeme připravenou směs.

  • 3

    Rozválíme zbyvající těsto a položíme na vrch. Převislé okraje těsta odřízneme a vytvarujeme drobné ozdoby dle vlastní fantazie. Vrchní okraj přitiskneme k těstu ve formě. Vršek potřeme zbývajícím rozšlehaným vajíčkem. Navrch vložíme ozdoby a potřeme vajíčkem. Dort pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180°C. Upečený slaný dort vytáhneme z trouby, přendáme na servírovací mísu a uprostřed ozdobíme garnáty, které jsme dali stranou a uvařili v páře. Hotový dort podáváme horký.

Komentáře k receptu