Salát z červené řepy s křenovou pěnou
Suroviny
- 30 g Křen
- 400 g Červená řepa
- 80 ml Olej olivový
- 20 ml Balsamico ocet
- 20 ml Citronová šťáva
- 1 ks Citrony
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 dl Jogurt bílý
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Víno červené
- 1 balení Želatina čirá
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 42 g
- Sodík 169 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 72.2 mg
- Draslík 543.4 mg
- Vláknina 9127.8 mg
- Vitamín A 9127.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve studené vodě podle návodu rozpustíme želatinový prášek. Smetanu a jogurt smícháme s octem a křenem a osolíme. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a šťávu. Želatinu zahříváme na mírném ohni, až začne želírovat, přidáme k ní polovinu křenové směsi a zamícháme, po chvíli i druhou a za stálého míchání vyklopíme do mísy. Vyšleháme šlehačku a opatrně ji zapracujeme do krému.
-
2
Pečlivě vydrhnutou červenou řepu propícháme kovovými jehlami a každou bulvu zvlášť zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vychladnutí vyjmeme řepu z alobalu a na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Osolíme a opepříme.
-
3
Na dresink svaříme červené víno, ocet a cukr, po vychladnutí přidáme olej, citronovou šťávu a najemno nakrájenou cibulku. Dobře promícháme a nalijeme na řepu. Půl hodiny necháme marinovat, potom řepu vyjmeme a klademe plátky na talíř do vějíře. Lžící, namočenou ve studené vodě, vykrajujeme z křenové pěny nočky, které klademe na plátky řepy. Posypeme nastrouhaným křenem, citronovou kůrou a ozdobíme posekanou pažitkou.