Dušené hovězí s tuřínem a celerem
Suroviny
- 600 g Hovězí maso zadní
- 5 g Petržel - nať
- 40 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer bulvový
- 1 ks Tuřín
- 2 ks Brambory
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 dl Víno červené
- 4 dl Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 17 g
- Sodík 720 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 87 mg
- Draslík 897.7 mg
- Vláknina 18001.5 mg
- Vitamín A 18001.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci se silným dnem rozpálíme lžíci oleje a hovězí maso nakrájené na kostičky na něm zprudka, asi 5 minut, za stálého míchání orestujeme dohněda.
-
2
Přendáme do mísy a na pánvi opět rozpálíme olej, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a smažíme za občasného míchání asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přilejeme víno, přivedeme k varu a na mírném ohni bez pokličky vaříme za občasného míchání asi 5 minut, dokud se vývar nezredukuje na polovinu. Poté přidáme maso, vývar, osolíme, opepříme, přidáme všechny bylinky a vaříme na mírném ohni za občasného míchání a pod pokličkou asi hodinu, až maso změkne.
-
3
Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, přidáme k masu a opět na mírném ohni vaříme, dokud zelenina není hodně měkká, asi 40 minut. Vyndáme bobkový list a pokud je omáčka příliš řídká, zprudka ještě chvíli povaříme, dokud nezhoustne.