Koláč s rynglemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Máslo čerstvé
  • 950 g Ryngle
  • 150 g Cukr moučkový
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 778 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 261 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 29.9 mg
  • Draslík 114.2 mg
  • Vláknina 3335.5 mg
  • Vitamín A 3335.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    Ovoce vypeckujeme (kromě rynglí můžeme použít blumy, mirabelky) a smícháme s kořením, se strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.

  • 3

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 4

    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto z větší koule dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje. Na těsto klademe ovoce. Rozválíme i druhou kouli, vykrojíme čtyři ozdobné tvary (čtyřlístky, srdce apod.), odložíme je a vyválenou plackou přikryjeme ovoce tak, abychom mohli obě placky spojit. Vykrojené tvary položíme ozdobně na těsto, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších třicet až třicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu