Koláč s rynglemi
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 950 g Ryngle
- 150 g Cukr moučkový
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 778 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 28 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 29.9 mg
- Draslík 114.2 mg
- Vláknina 3335.5 mg
- Vitamín A 3335.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
-
2
Ovoce vypeckujeme (kromě rynglí můžeme použít blumy, mirabelky) a smícháme s kořením, se strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem.
-
3
V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
-
4
Na pomoučněném vále vypracujeme těsto z větší koule dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje. Na těsto klademe ovoce. Rozválíme i druhou kouli, vykrojíme čtyři ozdobné tvary (čtyřlístky, srdce apod.), odložíme je a vyválenou plackou přikryjeme ovoce tak, abychom mohli obě placky spojit. Vykrojené tvary položíme ozdobně na těsto, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších třicet až třicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.