Pohankový knedlík s uzeným masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Vepřová uzená plec
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 700 g Mouka pohanková
  • 1 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 3 l Voda pitná
  • 3 dl Masový vývar
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 573 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 945 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 37.5 mg
  • Draslík 187 mg
  • Vláknina 3897.4 mg
  • Vitamín A 3897.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzené maso omyjeme a uvaříme doměkka ve vodě, do které jsme dali celou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř.

  • 2

    Uvařené maso pak nakrájíme na malé kostičky a odložíme do mísy.

  • 3

    V druhé míse smícháme pohankovou mouku s hladkou moukou, přidáme vykynuté kvasnice (do 0.5 dl vlažné vody s lžičkou cukru rozdrobíme kvasnice), přilijeme podle potřeby vývar z uzeného masa, přidáme pokrájené maso a vše dobře propracujeme.

  • 4

    Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3-4 díly a z každého vytvoříme menší knedlík, který pomalu vaříme v osolené vodě (přibližně 10 - 20 minut, podle síly knedlíku). Knedlík musí vyplavat napovrch a ještě jej ve vodě ke konci vaření propíchneme špejlí, abychom zjistili, jestli je dostatečně uvařený.

  • 5

    Uvařený pohankový knedlík s uzeným masem pokrájíme na plátky a podáváme jako přílohu nebo samostatně.

Komentáře k receptu