Chleba s vlašskými ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Mouka polohrubá
  • 140 g Ořechy vlašské
  • 420 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 525 ml Voda pitná
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 766 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 610 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 61.3 mg
  • Draslík 239.9 mg
  • Vláknina 27805.5 mg
  • Vitamín A 27805.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si plech, který vymažeme tukem.

  • 2

    Do mísy prosejeme obě mouky se solí, do důlku v mouce vsypeme droždí, smícháme s 250 ml vlažné vody a medem a necháme asi patnáct minut odstát.

  • 3

    Poté přidáme zbývající vodu a vejce a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout.

  • 4

    Do vykynutého těsta vmícháme usekané ořechy (několik ořechů odložíme na ozdobu) a necháme opět během asi půl hodiny vzejít. Poté do chleba vtlačíme ořechy, uděláme pár zářezů nožem, potřeme chléb rozšlehaným vejcem a pečeme asi patnáct minut v troubě předehřáté na 220°C. Teplotu pak snížíme na 190°C a pečeme dalších asi čtyřicet minut, dokud chleba nezezlátne. Na mřížce necháme chleba vychladnout.

Komentáře k receptu