Dalamánky se sezamem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 215 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Sezam - semena
  • 300 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 411 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 0.3 mg
  • Draslík 112.8 mg
  • Vláknina 18006 mg
  • Vitamín A 18006 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme dortovou formu, kterou vymažeme tukem. Jednu lžíci sezamových semínek dáme stranou na posypání, zbylá semínka lehce opražíme.

  • 2

    Nejprve uděláme kvásek z pěti polévkových lžic vlažné vody, droždí, 80 g mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme obě mouky se solí, přidáme kvásek, zbytek vlažné vody a řádně prohněteme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl. Poté do těsta vmícháme sezamová semínka a utvoříme kuličky, kterými plníme dortovou formu. Dalamánky necháme ve formě vykynout zhruba 40 minut. Vykynuté dalamánky potřeme mlékem, posypeme sezamem a pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 15 minut, pak teplotu stáhneme na 190 °C a pečeme dalších 30 minut, až mají dalamánky zlatavou barvu. Hotové necháme na sítu vychladnout.

Komentáře k receptu