Selský chléb

Hodnocení 0x 2x
Čas přípravy: 275 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 55 g Máslo čerstvé
  • 350 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 490 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 140 g Mouka polohrubá
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Voda pitná
  • 4 kávová lžička Sůl
  • 1 špetka Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 700 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 520 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 18.5 mg
  • Draslík 42.4 mg
  • Vláknina 18428 mg
  • Vitamín A 18428 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 478.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si plech, který vymažeme máslem.

  • 2

    Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, cukru, 140 g hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse umícháme změklé máslo se solí a moukami, řádně prohněteme. Poté po částech přidáme vlažné mléko s kváskem a vypracujeme na pomoučeném vále hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba dvě hodiny. Když má těsto dvojnásobný objem, tzv. ho "srazíme" - prohněteme jej - a necháme ještě asi hodinu kynout.

  • 3

    Z vykynutého těsta uděláme dvě koule, z nichž třetinu oddělíme, a ze všech kousků uděláme čtyři koule. Na větší položíme menší, tlakem spojíme a vařečkou uděláme uprostřed otvor. Těsto ozdobíme zářezy po celém obvodu a necháme ještě dokynout asi 45 minut. Vykynutý chléb posypeme moukou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 45–50 minut. Chléb je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Hotový chléb necháme na sítu vychladnout.

Komentáře k receptu