Alsaský cibulový koláč
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Voda pitná
- 3 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 3 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 698 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 48 g
- Sodík 494 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 257.6 mg
- Draslík 258.2 mg
- Vláknina 5906.8 mg
- Vitamín A 5906.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hladké mouky, vejce, másla, trochy studené vody a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu odpočinout.
-
2
Slaninu nakrájenou na kostičky necháme zesklovatět na pánvi. Přidáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli, orestujeme ji, zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladit.
-
3
Těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Na těsto rozprostřeme cibulovou směs a zalijeme připravenou zálivkou. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
-
4
Podáváme s různými druhy salátů.
-
5
Příprava zálivky: Vejce rozšleháme se smetanou, vmícháme nastrouhaný sýr a nasekanou petrželku. Zálivku okořeníme muškátem, osolíme a opepříme.