Bramborový falafel
Suroviny
- 400 g Brambory
- 100 g Strouhanka
- 5 g Kmín drcený
- 100 g Salát ledový
- 70 g Citronová šťáva
- 3 g Koriandr mletý
- 450 g Chléb Pita
- 400 g Fazole červené sterilované
- 20 g Omáčka Tahini
- 100 g Salát Polníček
- 30 g Rajčatová pasta
- 5 g Koriandr čerstvý
- 60 g Humus
- 40 ml Olej olivový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 11 g
- Sodík 782 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 756 mg
- Vláknina 18317.3 mg
- Vitamín A 18317.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sladké brambory uvaříme do měkka. Scedíme a odložíme stranou.
-
2
Rozehřejeme na pánvi olej, přidáme česnek, kmín a koriandr. 2 minuty smažíme (do uvolnění aroma). Přidáme rajčatovou pastu a smažíme další cca 3 - 4 minuty, dokud nezíská tmavě červenou barvu. Poté do směsi vložíme fazole.
-
3
Brambory rozmixujeme spolu s koriandrem, pastou tahini a citrónovou šťávou. Přidáme fazolovou směs, nahrubo rozmixujeme. Z vytvořené směsi tvarujeme malé placičky, které obalujeme v mouce. Vložíme do ledničky a chladíme cca 30 minut.
-
4
Placičky vložíme pod středně rozpálený gril a opékáme z každé strany 3 - 4 minuty do křupava, pod gril vložíme libanonský chléb a rovněž rozpečeme. Na ještě horký chléb naneseme humus, poklademe ledovým salátem, polníčkem a červenou cibulí. Do každého chleba vložíme 3 placičky, pokapeme citrónovou šťávou a pevně zamotáme. Ihned podáváme.